Adresa
vaše
forme!

Zanimljivosti

Vežbanje u trudnoći


Vežbanje u trudnoći ne bi trebalo da bude opcija, već obaveza svake žene, ali obaveza koja će joj doneti samo dobro. Razlozi za vežbanje u trudnoći su mnogobrojni,a najbitniji od njih su: poboljšan rad kardio-vaskularnog sistema, smanjeno prekomerno povećanje težine, brži oporavak, bolje držanje. A pored ovoga, pomoćiće da ostanete zdravi i dobro raspoloženi. Redovnim treningom smanjice se bolovi i nelagodnost koji dolaze kako trudnoća odmiče.

Vežbanje u trudnoći se moze podeliti na tri dela:

U prvom trimestru, ako ste se redovno bavili fizičkom aktivnošću možete nastaviti, ali umereno i pažljivo, smanjenim intezitetom. Obavezno recite svom treneru da ste trudni, da bi vežbe prilagodio Vašem stanju. Takodje, veoma je bitno da slušate svoje telo i da se prekine trening ako se pojavi mučnina, vrtoglavica...Pošto je drugo stanje period kada dolazi do metaboličkih i termoregulacionih promena, važno je izbeći pregrevanje. Znači, dovoljan unos tečnosti u toku dana, pogovoto u toku vežbanja. Rade se vežbe za jačanje cele muskulature, sa akcentom na ledja, stomak i karlicu.


U koliko se niste bavili fizičkom aktivnošću pre trudnoće, prva tri meseca nisu idealno vreme za započinjanje. Najbolji vid aktivnosti u tom slučaju je šetnja.
Trudnice se u drugom trimestru osećaju dosta bolje jer je prosao period mučnina, pa je idealno za pocetak vežbanja, a i nastavak za one koje su od početka bile aktivne.

Stomak je već počeo da se primećuje, promene su vidljivije. Bitno je isto, fokusirati se na vežbe za jačanje ledja i gluteusa i ramenog pojasa. Važno je da se ne rade vežbe sa velikim opterećenjem, ni pokreti velikih amplituda i da se sve izvodi uz oslonac, zbog blagog poremećaja ravnoteže koji se može desiti u ovom periodu.

U poslednja tri meseca trudnoće, telo se priprema za porodjaj. Gubitak energije i umor su normalna pojava, kao i nelagodnosti u predelu karlice. Postepeno se smanjuje intezitet i trajanje važbanja, a ukoliko dodje do bilo kakve nelagode, vežbanje se naravno prekida.
Zbog oticanja zglobova, ali i grčeva u mišičima, trudnici će veoma prijati vežbe rastezanja. Trebalo bi nastaviti sa jačanjem mišića gluteusa, zato što ce to smanjiti bol u kukovima i donjem delu ledja.U ovom periodu se ne preporučuju vežbe sa opterećenjem.

Važno je naglasiti da se bilo koje vežbanje u drugom stanju, može izvoditi samo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom i njegov pristanak.
U ovih devet meseci, vežbanje treba doživeti kao uživanje, nešto dobro sto radite za svoju bebu i sebe!