Adresa
vaše
forme!

Zanimljivosti

Dobitna kombinacija vežbanja fitnesa i plivanja

kombinacija vežbanja fitnesa i plivanja

Hajde da razumemo dobrobit kada je kombinacija plivanja i fitnesa u pitanju i da odgovorim na pitanje zašto je dobro praktikovati ove dve aktivnosti naizmenično u gotovo svakom programu.

Ovog puta Vam predstavljam plivanje kao rekreativnu aktivnost kroz usavršavanje i učenje tehnike, i aktivan odmor kao opuštanje odnosno relaksaciju koji ima odlične beneficije kada se kombinuje sa fitnesom. Niste ni svesni kakve rezultate može dati.

Fitnes je način vežbanja, u filozofskom smislu - stil života, u to smo do sada upućeni. Donosi mnogo lepih stvari poput održavanja i poboljšanja kardio-respiratornog, nervnog, mišićno-koštanog, i svih ostalih sistema kod ljudi gotovo svih životnih dobi, ali za dobro zdravlje, potreban je i kvalitetan oporavak koji je po meni najbitnija stvar u celoj našoj priči.

Kada se susretnem sa klijentom koji ima za cilj, održavanje i podizanje, kondicije, fizičkog izgleda i celokupnog zdravlja na viši nivo, kao vid aktivnog oporavka preporučim plivanje. 

Pa zar plivanje i voda ne iscrpljuju telo?

Moj odgovor je ne, kada trener ume da dozira treninge i zna kakav način plivanja je neophodan da bi njegov klijent savladao tehniku, uz to odmorio i relaksirao organizam od vežbanja u sali/teretani.

Dakle, sve je jasno kada rezimiramo praktikovanje ove dve aktivnosti, a plivanje je u fizičkom smislu aktivnost koja skoro da nema pritisak na naše umorne zglobove, jača kapacitet pluća jer ga po planu sprovodim kao aerobnu aktivnost na časovima, indirektno utiče na brzinu topljenja masnih naslaga, preventivno deluje na mnoge bolesti koje su danas nažalost češće, u mentalnom smislu opušta i umiruje, pruža samopouzdanje, anti-stres terapiju i kvalitetniji san. 

Plivanje okrepljuje. Brže oporavlja, i to je definitivno dobitna kombinacija sa vežbanjem u sali/teretani.